Înainte sau după masă? Această întrebare împarte utilizatorii periuței de dinți în două tabere ireconciliabile, asemănătoare unei scene din celebrul film ceh Snowdrop Festival. În el, două grupuri de vânători se întreabă dacă este mai bun un mistreț cu varză sau măceșe.
„Înainte sau după masă” a fost una dintre cele mai frecvente întrebări pe care ni le-ați pus în legătură cu introducerea periilor de ionizare IONICKISS pe piețele cehe și slovace.
Ce este placa dentară și cum apare?
Ce este placa dentară și cum apare?
Placa și apoi tartrul sunt cele mai frecvente două probleme în igiena orală.
Bacteriile care conțin placă dentară produc acizi care gravează încet smalțul dinților și, atunci când funcționează mult timp, provoacă cariile dentare.
Placa deteriorează și atașarea dintelui în os – atacă parodonțiul. Parodonțiul este format din fibre care leagă rădăcina dintelui de patul osos și conectează în continuare gâtul dintelui cu gingiile.
Placa acumulată pe care nu o îndepărtați se poate mineraliza, pata și transforma în tartru.
Am discutat cu Dr. Jitka Chocholova despre ce se întâmplă cu dinții noștri în timpul și după masă.
“Unele alimente și adesea băuturile sunt acide în sine, în plus, carbohidrații sunt descompuși în acizi în gură. PH-ul scăzut, adică aciditatea ridicată a mediului în gură, face ca mineralele conținute în structura smalțului să fie eliberate în mediul înconjurător și smalțul astfel se demineralizează. Devine temporar mai moale și mai vulnerabil la deteriorarea mecanică, iar expunerea pe termen lung la bacterii poate provoca, de asemenea, tartru sau degradare.”
– De aceea ar trebui să așteptăm cel puțin 30 de minute pentru a ne curăța dinții după ce am mâncat?
– Treizeci de minute este bine, dar nu este o dogmă. După masă, pH-ul din gura noastră crește încet din nou, mediul devine mai puțin acid și, prin urmare, mai puțin predispus la deteriorări mecanice. Re-creșterea pH-ului poate fi accelerată puțin, de exemplu prin consumul de apă curată sau lapte după masă, clătirea gurii cu apă sau apă de gură înainte de curățare.
– Înțeleg că această măsură este doar un preparat pentru autocurățarea dinților?
– Da, absolut. Reducerea acidității în gură nu este un substitut pentru curățare, deoarece nu are niciun efect asupra reducerii numărului de bacterii care s-au lipit de dinți în timpul alimentelor.
– Cu toate acestea, acest lucru va reduce procesul de demineralizare a smalțului dinților și nu va mai fi deteriorat mecanic în timpul curățării propriu-zise. Ce altceva are un efect asupra deteriorării smalțului în afară de pH-ul acid deja menționat?
– Curățarea corectă a dinților nu dăunează smalțului sănătos, dar cu o tehnică inadecvată, o perie tare și la scurt timp după masă, când structura sa normală nu este restabilită, smalțul nostru poate deveni din ce în ce mai subțire în timp.
– Deci, spălatul dinților înainte de a mânca este inutil din punctul tău de vedere?
– Din experiența mea, această întrebare se referă în principal la spălarea dinților de dimineață. Probabil puțini oameni își pot spăla dinții înainte de prânz sau cină. Nu este nicio problemă să te speli pe dinți înainte de micul dejun, atât timp cât oamenii se bucură de micul dejun. Cu toate acestea, din punct de vedere al sănătății dentare, acest lucru nu este necesar. Este mult mai important să îndepărtați placa dentară după masă. După micul dejun, situația din gură este practic aceeași, indiferent dacă a fost curățată înainte sau ultima după cină – pH acid, bacteriile active din stratul de dinți ne vor deteriora smalțul până la curățarea ulterioară.
– Presupun că motivul spălării dinților dimineața înainte de micul dejun este sentimentul subiectiv al individului …
– Dacă cineva într-adevăr are o senzație de gură foarte neplăcută dimineața, aș prefera să mă concentrez asupra posibilelor schimbări în curățenia de seară și igiena dentară în general. Până când îndepărtăm mecanic învelișul depus pe dinți, nici o substanță activă conținută în apa de gură, pastă sau eliberată direct din periuța de dinți nu va intra oricum în contact cu smalțul dinților.
4 principii de curățare adecvată a dinților după masă:
1.Dacă este posibil, spălați-vă pe dinți după fiecare masă
2.Respectați intervalul de 30 de minute dintre ultima mușcătură și curățarea efectivă a dinților pentru a proteja smalțul dinților.
3.Dacă consumați fructe sau sucuri de fructe, durează până la 2 ore pentru a reveni la pH-ul normal.
4.Dacă nu aveți timp să așteptați egalizarea pH-ului din gură, clătiți bine cu apă curată înainte de a vă curăța gura.