Igienă Dentară

Dinți sănătoși. Persoană sănătoasă

Gura și dinții dezvăluie multe despre noi, nu numai din punct de vedere estetic, ci și din punct de vedere al sănătății. Este o parte a corpului nostru care nu este o unitate izolată, ci dimpotrivă, este strâns legată de restul organismului. 

Se poate spune fara exagerare că, dacă acordăm cavității noastre bucale îngrijirea corectă, facem de fapt un serviciu întregului nostru organism. La fel ca alte părți ale corpului nostru, gurile noastre sunt pline de bacterii, atât inofensive, cât și, să zicem, mai puțin prietenoase. În mod ideal, microflora noastră orală rămâne în echilibru. Sistemul nostru imunitar, o dietă sănătoasă, un stil de viață adecvat și, nu în ultimul rând, o igienă orală adecvată ne ajută să obținem această conformitate în mare măsură. Dimpotrivă, o dietă bogată în zaharuri, împreună cu o îngrijire deficitară a dinților noștri, poate duce la gingivită și carii dentare. Inflamația în general și, prin urmare, gingivita sunt împovărătoare pentru corpul nostru. Pe de o parte, ele ne slăbesc corpul în general, dar conțin și depozite inflamatorii cu multe bacterii. Aceste bacterii se răspândesc apoi pe tot corpul atunci când mănâncă sau se spală pe dinți și pot provoca sau accelera dezvoltarea altor boli grave, cum ar fi arterioscleroza, sau atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale ulterioare. În plus, parodontita poate agrava dezvoltarea diabetului. Pacienții cu diabet pierd dinții mai repede, iar persoanele cu inflamație cronică au mai multe șanse să dezvolte diabet. Depozitele inflamatorii sporesc rezistența la insulină a celulelor, în timp ce nivelurile ridicate de insulină favorizează inflamația. Pentru a înrăutăți lucrurile, gingivita poate contribui, de asemenea, la depresie, reduce fertilitatea și se asociază cu greutate mică la naștere și nașteri premature. [1]

Îngrijirea corectă a dinților este cu siguranță la locul lor. Deci, ce poți face pentru tine?

  • Evitați să consumați zahăr. Bacteriile din gura noastră au același gust ca și noi. După ingestie, produc acid de multe ori mai coroziv decât cu o dietă „fără zahăr”. Acest mediu extrem de acid ne distruge apoi smalțul dinților.
  • Bea multe lichide. O mulțime de lichide (de preferință, consumul de apă obișnuită) asigură salivarea corectă, care este esențială pentru dinți. Saliva conține o cantitate semnificativă de minerale – calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fier și cupru. Sunt capabili să neutralizeze PH-ul din gură și apoi să remineralizeze smalțul dinților. Consumul frecvent de băuturi răcoritoare sau apă cu lămâie nu este adecvat.
  • Reduceți fumatul sau mai bine, nu fumați deloc. Toxinele din țigări afectează eficacitatea salivei. În plus, monoxidul de carbon conținut în fumul de țigară promovează și dezvoltarea bacteriilor periculoase.
  • Urmați examinările preventive la dentist și igiena dentară și efectuați în mod constant igiena orală zilnică. Scopul său este cea mai bună îndepărtare posibilă a plăcii dentare. Nici pastă, nici apă de gură nu vă vor face treaba. Noul nostru ajutor în acest efort poate fi și peria noastră de ionizare IONICKISS, care s-a dovedit a fi cu până la 48% mai eficientă în îndepărtarea plăcii.

[1] NISCHWITZ, D. How to Healthy Tooths. © 2019 de Mosaik Verlag o divizie a Verlagsgruppe Random House GmbH, München, Germania. Traducere © 2020 Rudof Rezabek.

Mulțumesc foarte mult pentru consultarea de specialitate cu doamna igienistă dentară Silvia M üllerové.